Gladde wegen en letselschade: Hoe je jezelf beschermt in winterse omstandigheden

gevaren rijden winter

Met de winter in volle gang worden de straten van Limburg inmiddels bedekt met een laag sneeuw en ijs, wat het dagelijkse woon-werkverkeer tot een uitdaging maakt. Het KNMI verwacht vandaag, woensdag 17 januari 2024, tussen 5 en 10 centimeter sneeuw op veel plekken in Zuid-Limburg. Terwijl de besneeuwde landschappen een schilderachtige sfeer creëren, brengt het winterse weer ook risico’s met zich mee. In dit blogbericht bespreken we de gevaren van rijden onder winterse omstandigheden, hoe je jezelf (juridisch) kunt beschermen voor als het toch mis zou gaan en wat te doen als je eenmaal betrokken raakt bij een ongeval.

Gladheid op de weg en veel sneeuw

Wanneer de wegen bedekt zijn met sneeuw en ijzel, neemt het risico op ongelukken drastisch toe. Het verminderde zicht en de verminderde grip maken autorijden een uitdaging voor zelfs de meest ervaren bestuurders. Het is daarom van groot belang voor automobilisten om extra voorzichtig te zijn en hun snelheid aan te passen aan de heersende wegomstandigheden. Echter, niet iedereen is even voorzichtig. Een ongeluk zit in een klein hoekje en als het eenmaal gebeurt, kunnen de gevolgen ernstig zijn.

winterfoto snelweg

De kans op (letsel)schade neemt bij deze winterse omstandigheden dan ook toe. Als je wordt aangereden door iemand anders, dan kan de WAM-verzekeraar van dat voertuig aansprakelijk worden gesteld voor de (letsel)schade. Ieder voertuig dat deelneemt aan het verkeer is immers verplicht om zo’n verzekering te hebben. Heeft de wederpartij schuld? Dan moeten de advocaatkosten ook door die verzekeraar betaald worden. Altijd handig dus om vrijblijvend contact op te nemen met ons kantoor.

Maar wat als je nu zelf schuld hebt aan het ongeval? In gevallen waarin je zelf schuld hebt aan het ongeval, bijvoorbeeld door een uitglijdpartij, is het cruciaal om goed verzekerd te zijn. Een Schadeverzekering Inzittenden (SVI) op je auto kan in dat geval van onschatbare waarde zijn. Deze verzekering dekt vrijwel altijd letselschade bij een eenzijdig ongeval óf als je zelf schuld hebt, maar toch letsel hebt opgelopen. Ook in dit geval worden de advocaatkosten door de SVI-verzekering gedekt, dus hier hoef je niet over in te zitten.

Voorkomen is beter dan genezen, dus hier alvast enkele tips:

  1. Verminder je snelheid en houd voldoende afstand tot andere voertuigen,
  2. Gebruik winterbanden voor betere grip op besneeuwde en gladde wegen,
  3. Controleer regelmatig je remmen, banden en verlichting om ervoor te zorgen dat je auto winterklaar is,
  4. Wees extra voorzichtig bij het naderen van bochten, bruggen en op- en afritten,
  5. Luister naar weerswaarschuwingen en overweeg om niet-essentiële reizen uit te stellen bij zeer slechte omstandigheden,
  6. Zorg voor een Schadeverzekering Inzittenden (SVI) op je voertuig,
  7. Noteer mijn nummer (06 – 25 36 11 25) in je contactenlijst en bel mij als er onverhoopt toch een ongeluk heeft plaatsgevonden.

letselschade snelweg

Conclusie

In deze winterse maanden is het van groot belang om bewust te zijn van de gevaren op de weg en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Of het nu gaat om aansprakelijkheid na een aanrijding met een ander voertuig of om het beschermen van jezelf bij een eenzijdig ongeval, het hebben van de juiste verzekeringen, zoals een Schadeverzekering Inzittenden, kan een aanzienlijk verschil maken. Wees voorbereid, wees voorzichtig en zorg goed voor jezelf en anderen op de weg.

Dit blogbericht is geschreven door:

 

lennard pelzer

 

“Goede communicatie en deskundigheid zijn volgens Lennard Pelzer onmisbaar bij het behandelen van uw juridische kwestie. Het is de kunst om eerst goed te luisteren naar uw verhaal, zodat een duidelijk plan van aanpak kan worden gemaakt. Op die manier weet u van begin af aan waar u aan toe bent.”

Neem contact op door te mailen naar advocaten@hilkens.nl of door te bellen naar 0475 – 485 080.

Meer om te ontdekken

Echte letselschade in de jungle

Echte letselschade in de jungle

In het populaire TV-programma Echte Meisjes in de Jungle viel onlangs te zien dat deelneemster Esmee Ipema letselschade opliep. Zij werd geduwd