In mijn letselschade praktijk heb ik het vaakst te maken met verkeersongevallen. Meestal gaat het dan om achterop aanrijdingen, waarbij er klachten in de nek ontstaan die zich vervolgens kunnen verspreiden naar andere delen van het lichaam. Deze veelvoorkomende klachten, beter bekend als whiplash, roepen twee cruciale vragen op: hoe kunnen deze klachten worden aangetoond en, nog belangrijker, hoe kom je van deze klachten af?
Een botsing van achteren kan ernstig letsel aan de nek veroorzaken. Cliënten delen vaak vergelijkbare ervaringen: pijn, stijfheid, uitstraling naar de schouders en/of rug, maar ook cognitieve klachten als concentratieproblemen, vermoeidheid, overprikkeling, vergeetachtigheid, en meer. Helaas kunnen medische onderzoeken deze klachten niet altijd objectief vaststellen, wat de beoordeling van letselschade bemoeilijkt.
Hoe toon je de whiplash klachten aan?
Om het bestaan van deze klachten aannemelijk te maken, is het juridisch gezien van belang om het volgende te kunnen aantonen:
- de klachten moeten geloofwaardig zijn (reëel, niet ingebeeld, niet voorgewend en niet overdreven);
- de klachten bestonden vóór het ongeval niet;
- een andere verklaring voor het ontstaan en voortduren van die klachten ontbreekt.
Gelet op dit lijstje is het van belang om zo snel mogelijk na het ongeval melding te maken van de klachten bij de huisarts. Deze verwijst vaak door voor nader onderzoek, en verwijst daarna eventueel door voor verdere behandeling bij een fysiotherapeut. Hierdoor ontstaat een medisch dossier wat helpt om de klachten aannemelijk te maken. Zonder medisch dossier zal een verzekeraar niet snel bereid zijn om de letselschade te erkennen en schadevergoeding te betalen.
Hoe kom je van de whiplash klachten af?
Recent onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam, het Best Practices Whiplash (BPW) onderzoek, heeft geleid tot de brochure ‘Zo herstelt u het beste van nekklachten na een verkeersongeval‘. In deze brochure worden zowel de do’s als de don’ts voor herstel benadrukt:
- Doorgaan met bewegen: Blijf actief en in beweging. Dit is van cruciaal belang voor het herstelproces bij nekklachten.
- Professionele hulp: Bij spanningen of moeilijkheden bij bewegen, kan een fysiotherapeut ondersteuning bieden. Gerichte oefentherapie en psychologische begeleiding kunnen het bewegen vergemakkelijken en pijn verminderen.
- Effectieve oefeningen: Wetenschappelijk bewezen spierversterkende oefeningen voor nek en schouders kunnen bijdragen aan sterke spieren en betere nekbeweging.
- Pijnstilling: Bij hinderlijke pijnklachten kan overleg met de huisarts over pijnstillers zoals paracetamol, ibuprofen, en naproxen nuttig zijn. Langdurig gebruik van middelen als tramadol en oxycodon wordt meestal juist afgeraden vanwege bijwerkingen zoals sufheid en verslaving.
- Vermijden van niet-effectieve behandelingen: Ontspannende massage, elektro-acupunctuur, warmte-applicatie, botoxinjecties in de nek en het dragen van een nekkraag worden als niet-effectief beschouwd en worden afgeraden.
Een kritische opmerking
De zojuist genoemde brochure van de Vrije Universiteit Amsterdam stelt dat wanneer artsen geen afwijkingen kunnen vinden, er geen reden tot zorg is en dat de klachten bijna altijd vanzelf verdwijnen. Hier ben ik het niet helemaal mee eens. In mijn letselschade praktijk zie ik toch vrij vaak dat cliënten last blijven houden van whiplash klachten en er niet of nauwelijks vanaf komen. Natuurlijk zijn er ook mensen die herstellen, maar het beeld is heel wisselend. Een voorspelling vooraf is daarom lastig en verschilt per persoon. Het benadrukt wél het belang om direct na het ongeval serieus om te gaan met klachten en actief stappen te ondernemen. Wat betreft het aantonen en verlichten van klachten, ben ik het eens met de tips uit de brochure.
Tot slot
Bent u betrokken geweest bij een ongeval? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op om uw situatie te bespreken. Bij erkenning van aansprakelijkheid, wat meestal het geval is bij verkeersongevallen, worden de kosten voor de advocaat vergoed door de tegenpartij. Met andere woorden: de diensten van de gespecialiseerde letselschade advocaat zijn dan kosteloos voor u.
Dit blogbericht is geschreven door:
“Goede communicatie en deskundigheid zijn volgens Lennard Pelzer onmisbaar bij het behandelen van uw juridische kwestie. Het is de kunst om eerst goed te luisteren naar uw verhaal, zodat een duidelijk plan van aanpak kan worden gemaakt. Op die manier weet u van begin af aan waar u aan toe bent.”
Neem contact op door te mailen naar advocaten@hilkens.nl of door te bellen naar 0475 – 485 080.